A vidám munkahely titkai

<span class="hpt_headertitle">A vidám munkahely  titkai</span>

 

Vége lehet a szigorú 9-5-ig tartó munkarendnek a sivár irodákban? Az utóbbi években robbanás szerűen nőttek azon  munkáltatók száma, akik növelni szeretnék a a munkahelyi jólétet, és a produktivitás hatásának növekedését várják tőle. Mindennyian hallottunk az utópisztikus Google Campus-ról a Szilikon völgyben, ahol ingyen ínyenc étkezde van, masszázs szobák, szundi-sarkok, és csúszda. Vagy a Facebook hires graffiti fala, video árkádsora és közösségi biciklijei. Bár ezek extravagáns példák, az úgynevezett wellness vállalatok rohamosan terjednek.

Ennek a trendnek a hatására a munkáltatók felismerik, hogy a tehetséges emberek megfizetése az fontos, a pénz nem az egyetlen dolog, ami boldogítja az embert a munkahelyén. A munkavállalói elégedettség és boldogság mögött áll az egészségügyi ellátás, céges autó és nyugdíj is. A ravasz vállalatok manapság nagyszerű béren kívüli juttatási csomagokat ajánlanak, és olyan munkahelyi környezetet, hogy a legjobbat és legtöbbet tudják kihozni a dolgozóikból. Egyharmada a munkavállalóknak állítja, hogy a extra jövedelem és juttatások a legfőbb szempontjaik között van, amikor elfogadnak egy állást. Ezenfelül, a hagyományos munka-magánélet egyensúly vitatható. Úgy tűnik, nincs jobb idő -mint a most- egy munkáltatónak arra, hogy megkülönböztesse magát a többi cégtől, mint az, hogy milyen juttatási csomagokat ajánl. Szóval a Szilikon völgyi cégóriástól eltekintve, mik azok az extrák, amire számíthat egy dolgozó?

Munkahelyi jellegzetességek

Már biztosan hallotál a forradalmi nyitott munkaterületről (open workspace), ami serkenti az újításokat, kreativitást, a csapatépítést. A hátulütője, hogy sokszor megzavarhatnak a munkádban, és a produktivitást csökkentheti. Néha csak egy csendes hely kell, hogy a munkára tudj fókuszálni. A wellness vállalatok létrehozták a ‘kiegyensúlyozott’ munkaterületeket. Ahogy a neve is mutatja, egy középút az egyterű és zárt részek között (pl. itthon a Prezinél, Avis Budget Group-nál).

Van olyan cég, amelyik biztosít körzeti orvost, és fogorvost is, míg mások ingyen ebédet, egészséges rágcsálnivalókat, kávét és van ahol sörcsap is van. A Jive Software bevezette a Bacon keddet és a Hot Food pénteket. Az Innocent Drink-nél ping pong asztal van, padok, és könyvtár. Ami még menőbb, hogy a személyzet ingyen reggelit kap, és korlátlan mennyiségű italt az Innocent smoohiek-ból.

Rugalmasság

Nos, itt nem a yoga órákra gondolunk, bár ez is nagyon jól hangzana (A Prezinél ez is van)  Itt a távmunkáról és a rugalmas munkaidőről van szó. A céges intranet és Google Drive segítségével lehetőség van a táv- vagy otthoni munkára, amit a dolgozók nagyon szeretnek. A kisgyermekes dolgozók és azoknak, akik messziről járnak be, nagy különbséget jelent a munkahelyi jólét tekintetében. A Visualsoft ezt  a lehetőséget olyannyira kitágította, hogy megengedi a dolgozóknak, hogy annyi szabadságot vegyenek ki amennyit akarnak, nem ellenőrzik az otthonról végzett munkát, így lehetővé téve a munkavállalóknak, hogy annyi szabadidejük legyen, amennyit szeretnének.

Extra jövedelmek

Orvosok, menő irodák, szabadság engedmények, bónuszok:  ezek mind elég drágák lehetnek. De nem kell túlzónak lenni, néha a kevesebb több. A Skyscanner a szomszédos pub-nál, és szépségszalonnál kért és kapott kedvezményt a dolgozóinak. A Rackspace pedig a dolgozó születésnapját odaadja bónusz szabadnapnak. Londonban az Uber havi egyszer manikűrt fizet az irodában a személyzetnek. Hát van ennél job módja hogy motiváljuk a dolgozóinkat hogy értékesebbenk érezzék magukat?

Egy élénkebb jövő

Ingyen ebéd és ping pong nagyszerűen hangzanak, de ezek az extrák a jövőben is meg fognak maradni, vagy csak most trendi? A wellness vállalatok tényleg komolyan gondolják? Fontos megérteni a dolgozóknak, hogy az extra juttatások csak egy adalék. Ha vidám és elégedett dolgozókról beszélünk, az alap kultúrának kielégítőnek kell lennie. Az extrák lehet, hogy behozzák az embereket, de a hosszú távú dolgozói elégedettség egy másik történet.

Azok a vállalatok, akik beépítik az extrákat, félhetnek a magas áraktól vagy, hogy nem lesznek teljesíthetőek hosszútávon. A kulcs az, hogy olyan extra juttatásokat ajánljanak, ami illik a dolgozóikhoz, a céghez és a munkahelyi kultúrához. A szülinapi szabadnap és a személyzeti reggeli egyszer egy hónapban – erre mi sem panaszkodnánk.